6 iun. 2010

Hachiko

Credinta si dragostea neconditionata sunt calitati pentru care cainii si-au castigat renumele de “cel mai bun prieten al omului”. Un caz particular il reprezinta un caine Akita care a dus aceste calitati la extrem si a castigat un loc in inimile japonezilor.
Hachiko s-a nascut in 1923 si a fost vandut la Tokio in 1924. El si stapanul sau, Mr. Eisaburo Uyeno, au devenit prieteni inseparabili de la inceput pana la sfarsit.
Si-a insotit stapanul in fiecare dimineata pana la gara Shibuya, unde isi lua la revedere pana dupa-amiaza, cand profesorul se intorcea spre casa. Il astepta in acelasi loc, in fata garii. Zi de zi, fara sa inregistreze nici o absenta. Se regaseau in fata garii si apoi plecau spre casa.
Si-a asteptat stapanul zilnic, pana intr-o zi (mai 1925) cand acesta nu s-a mai intors. Profesorul murise in urma unui atac de cord la universitate.
Dupa moartea acestuia, Hachiko a fost plasat la alta familie. Dar a fugit, reintorcandu-se mereu la gara, asteptandu-si prietenul care nu s-a mai intors niciodata, uimindu-i pe trecatori şi predându-le acestora o lecţie despre iubire şi compasiune.
Dupa moartea profesorului, unul din studentii sai, impresionat de loialitatea cainelui, a venit temporar sa il viziteze. Ba chiar a scris diverse articole despre loialitatea lui Hachiko, acesta devenind in scurt timp un simbol al devotamentului.
Cainele, o figura familiara pe parcursul a 10 ani, a fost hranit si ingrijit de localnici.
Si-a asteptat stapanul sa se intoarca in gara, pe ploaie, pe vant, ninsoare sau arsita. Zi de zi, fara oprire, pana la moarte. Hachiko a murit pe treptele unde isi astepta stapanul (8 martie 1935).
Osemintele sale sunt pastrate si astazi la Muzeul National de Stiinta din Japonia. Fotografii si diverse lucruri ale lui Hachiko sunt pastrate si astazi la Muzeul National de Stiinta al Japoniei din Tokio.
In aprilie 1934,in onoarea lui Hachiko, in statia Shibuya a fost plasata o statuie de bronz. Faimosul artist Ando Teru a realizat statuia. Cainele insusi a fost prezent la dezvelirea acesteia. Statuia a fost reciclata in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Dupa razboi, Hachiko a fost aproape uitat. In 1948, Societatea pentru recreerea statuii lui Hachiko l-a desemnat pe Ando Tekeshi, fiul lui Ando Teru, care intre timp murise, sa realizeze a doua statuie.

Calatorii care trec prin statia Shibuya pot cumpara daruri si amintiri pentru cainii lor favoriti, la Magazinul memorial Hachiko. Hachiko nu va fi uitat niciodata, povestea din spatele statuii incalzeste inimile localnicilor si ale turistilor in aceeasi masura.
In fiecare an, pe 8 aprilie, devotamentul lui Hachiko este onorat cu o ceremonie solemna de aducere aminte la statia Shibuya, sute de iubitori de caini luind parte pentru a ai pastra amintirea vie. Hachiko poate insemna “mereu langa tine” sau “prieten adevarat”.
In 1987 a aparut primul film care povestea viata lui Hachiko, Hachikō Monogatari, iar in august 2009, a aparut si remake-ul american care ii are ca protagonisti pe Richard Gere, Joan Allen, Sarah Roemer, Jason Alexander, Erick Avari.
Filmul "A dog year" 2009:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Singurul prieten absolut dezinteresat pe care omul il poate avea in aceasta lume egoista, singurul care nu-l va parasi niciodata, singurul care nu se va dovedi vreodata ingrat sau tradator, e cainele… El va saruta mana care nu are mancare de oferit, el va linge ranile si plagile cauzate de duritatea acestei lumi… Cand toti ceilalti prieteni pleaca, el ramane.
- George G Vest