Cumparand un animal de la un magazin specializat sau de la crescatori, contribuiti la perpetuarea problemei, cererea de cumparare provocand un stimul economic pentru inmultirea intentionata.
Adoptand un animal din adapost sau de la asociatiile de protectie, veti salva direct o viata.
- Biologica: Oamenii au domesticit caini si pisici in urma cu zeci de mii de ani, atragandu-i din habitatul lor natural si inmultindu-i selectiv, schimband cursul evolutiei lor. Cainii si pisicile nu se nasc in cele mai multe zone pe care le ocupa acum, astfel incat reproducerea lor ramane relativ necontrolata de catre pradatorii naturali sau de conditiile de mediu, mai ales cand sunt sub protectia oamenilor. In acelasi timp, frecventa nasterilor a ramas aceeasi ca in urma cu milioane de ani. O femela poate avea trei nasteri intr-un an cu o msdie de 5 pui pe nastere. Numai in 7 ani, o pisica si urmasii ei pot produce 420000 indivizi. In 6 ani, o femela caine si puii ei pot produce 67000 catei.
- Comerciala: in fiecare an, crescatorii inmultesc animalele deja aflate in exces, in mod deliberat, pentru profit personal. Multe persoane cred ca isi pot obtine animale de rasa pura din magazine specializate, dispretuind cainii si pisoii metisi. Mai multe animale sunt procurate din magazine decat sunt adoptate din adaposturi. In mod tragic, fiecare animal cumparat reprezinta o casa in minus pentru un animal din adapost, care va muri din cauza lipsei unui stapan. In plus, multi caini de „rasa pura”, adesea, ajung in adapost dupa ce stapanii lor nu ii mai doresc. Aproximativ un sfert din cainii din adaposturi sunt caini de rasa pura care au fost cumparati si apoi abandonati.
- comportamentala: Abandonul.
Unul din cinci animale de companie sunt pierdute in timpul vietii lor. Dintre acestia, numai 16% caini si in jur de 2% pisici sunt recuperati de catre stapanii lor. Multe cazuri de pierderi pot fi evitate daca animalelor li se pune o zgarda cu placuta de identificare sau un microcip. Alte animale sunt abandonate in mod deliberat de catre stapanii lor, in paduri, la marginea oraselor sau pe strazi.
Aceste animale, care nu sunt luate in grija nimanui sau care nu sunt duse la adapost, sfarsesc flamande, inghetate , bolnave, ranite sau calcate de masini.Usurinta oamenilor de a se debarasa de animale ca si cum ele are fi niste lucruri vechi pe care nu le mai doresc reflecta o lipsa de empatie fata de fiintele vii ale caror vieti depind de-a dreptul de deciziile proprietarilor. Cat timp animalele vor fi considerate, dupa lege, obiecte care pot fi inlaturate dupa moftul "proprietarului", multi oameni le vor trata astfel, iar fiintele vii vor continua sa plateasca pretul cu propriile lor vieti.
Solutia pentru evitarea suprapopularii este sterilizarea.
Sterilizarea permanenta s-a dovedit solutia cea mai buna pentru prevenirea inmultirii intr-o lume care nu mai face fata asigurarii necesitatilor acestor animale. Reducand inmultirea, se reduce si supraaglomerarea adaposturilor, permitandu-le sa mentina in grija animale, mai mult timp, in loc sa le omoare din lipsa de spatiu.
Actiunea de sterilizare trebuie sprijinita si prin;
- Legi pentru obligativitatea sterilizarii tuturor animalelor cu stapan (de ex. dupa varsta de 6 luni), chiar si a animalelor care sunt vandute in magazine. Crescatorii vor fi obligati sa plateasca o taxa pentru continuarea inmultirii animalelor.
- Campanii de sterilizare gratuita programate la perioade bine stabilite, pentru animalele fara stapan sau pentru proprietarii cu putere financiara scazuta.
- Programe de educare a populatiei si de informare asupra necesitatii sterilizarii si incurajarii adoptiilor in locul cumpararii lor.
Beneficiile sterilizarii:
-pentru animal – prin sterilizarea animalului i se prelungeste viata, este ferit de boli de ex.: cancer uterin sau mamar pentru femele si cancer testicular la masculi sau probleme de prostata. Ele nu mai sunt agresive in perioadele de rut, nu se mai lupta intre ele, deci nu se mai ranesc. Animalele devin mai afectuoase dupa sterilizare fata de stapan. Sterilizarea elimina sau reduce problemele de temperament.
- pentru societate – in fiecare an, comunitatile cheltuiesc o multime de bani pentru prinderea, adapostirea si eutanasierea animalelor fara stapan. Prin sterilizare se prevad imnultirile accidentale si iresponsabile si se reduc cheltuielile adaposturilor, acestea putand sa functioneze in limitele resurselor.
VA RUGAM, STERILIZATI animalele dumneavoastra de companie pentru a reduce suprapopularea, indemnati si pe ceilalti sa procedeze asemanator. In acest fel contribuiti la reducerea numarului de caini si pisoi nou-nascuti, iar adaposturile vor putea plasa animalele deja aflate in grija lor.
ADOPTATI animale din adaposturi. Daca aveti o camera in casa dumneavoastra si disponibilitate sufleteasca pentru un animal de companie, salvati o viata din adaposturile apropiate zonei in care locuiti. Daca doriti neaparat o anumita rasa de caini sau pisici, va rugam sa apelati la adaposturi sau la organizatii calificate in salvarea animalelor.
Asigurati siguranta animalului de companie. Puneti o zgarda cu placuta de identificare, pentru ca animalul dvs sa poate fi gasit urgent daca se pierde. Rugati veterinarul sa implanteze un microcip animalului dvs, sub piele, pentru permanenta identificare. De asemenea, luati masurile necesare ca animalul dvs. sa nu aiba posibilitatea sa fuga din casa.
Nu cumparati niciodata animale de companie de la magazine sau de la crescatori, SALVATI O VIATA adoptand un animal fara stapan de la adapostul local.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu