28 iun. 2010

Terapie cu ajutorul animalelor de companie

Scris de Raluca Bucșa 

Animalele de companie, pot deveni terapeuti desavarsiti, , care pot avea un rol activ in ameliorarea sanatatii , in special in maladiile genetice, care tin de psihic, precum si in combaterea stresului , ajuta oamenii sa uite de singuratate si chiar sa depasesca momente dificile ale vietii din punct de vedere emotional, psihologic si social.
Psihiatrul german dr. Reinhold Bergler, profesor la Universitatea din Bonn, care studiaza efectul prezentei animalelor asupra omului ,a mentionat intr-un interviu urmatoarele : „Animalele de casa au un simt al mirosului mult mai dezvoltat decat al nostru, ele detecteaza modificari in starea noastra de sanatate, despre care habar nu avem. De asemenea, simt cand puterile ne scad sau cand suntem framantati de griji. Animalele produc o relaxare mult mai rapida si fara efecte secundare ,decat cea data de diferite preparate medicamentoase ".
Psihologul american Leon Frankenstein spunea: „Frumusetea nu vine doar din produsele cosmetice, ci mai ales din suflet. Calmul, echilibrul si multumirea sunt mai eficiente impotri ridurilor decat orice masca de frumusete. Cei care stau seara in fotoliu mangaindu-si relaxat pisica, cei care se intrec la fuga cu cainele pe ploaie sau ninsoare sunt mai putin stresati, iar mai putin stres inseamna o piele mai sanatoasa". Efectele terapiei cu animale in vindecarea a numeroase afectiuni, mai ales la copii, sunt absolut uimitoare.
Atat cercetatorii, cat si practicienii sunt unanim de acord ca animalul preferat , poate linisti spasmele, regleaza tensiunea arteriala, poate alunga starile depresive si poate preveni agresiunile.
Numarul persoanelor care au in preajma lor un caine sau o pisica este tot mai mare, prezenta acestora reconfortand psihicul, ajutand la inlaturarea stresului, a oboselii si la mentinerea echilibrului energetic al organismului.
Studiile stiintifice realizate de cercetatorii americani evidentiaza faptul ca un animal de companie il ajuta pe stapanul sau sa faca fata mai bine celor mai grele incercari, sa fie mai puternic din punct de vedere psihic, iar simpla prezenta a animalului favorit are un efect calmant si relaxant. In ceea ce priveste sanatatea stapanilor de animale s-a constatat o reducere sensibila a riscului accidentelor cardiosculare.
Datorita campului electromagnetic extrem de puternic, unele animale, mai ales cainii si pisicile, pot fi considerate psihoterapeuti ideali.
Animalele primesc stimuli prin intermediul campului informational global, ele pot presimti situatiile critice in care se afla stapanii lor si in multe cazuri intervin pentru salvarea acestora. Dintre toate animalele de companie, cainii ofera stapanului lor toata afectiunea si devotamentul de care sunt capabile si in multe cazuri il pot vindeca de traumele fizice sau psihice.
Calitatile pisicii, cum sunt curatenia sa exemplara, gratia, spiritul de libertate, longevitatea, siretenia si, mai nou, proprietatile sale terapeutice, fac ca si compania acestui animal sa fie dorita.
Pisica reprezinta chiar si in zilele noastre o enigma a lumii animale intrucat nu se stie cum reuseste sa presimta apropierea unui cutremur, a unor mari variatii ale presiunii atmosferice sau cum revine la stapanul sau chiar daca distanta de casa este de zeci sau chiar sute de kilometri.
Prezenta unei pisici, ca factor terapeutic ajutator, ii ajuta pe pacienti sa fie mai putin anxiosi, le transmite o stare de calm si de liniste interioara.
Totodata, este cunoscut faptul ca pisicile simt cand un om este bolnav si pot fi considerate ca niste factori ai determinarii prezentei energiei negative.
Ea are un rol important in formarea caracterului si a personalitatii copiilor, invatandu-i sa fie responsabili si independenti. Prezenta ei da incredere copiilor timizi, acestia simtind nevoia de a se confesa, de a fi intelesi si aprobati. De la animalul lor preferat primesc afectiune si intelegere, invatand la randul lor sa ofere altora aceste sentimente.
Studii stiintifice au demonstrat ca cei care se ocupa in fiecare zi de o pisica au nivelul colesterolului si al thrigliceridelor din sange mai scazut, tensiunea arteriala marita revine la limitele normale si se reduc semnificativ riscurile maladiilor cardiace.
Stapanii de pisici iau mai putine medicamente pentru tratarea afectiunilor cardiace, a tensiunii arteriale si a insomniei.
Supersensibile si receptive, aceste mici animale gratioase si frumoase pot chiar detecta anumite afectiuni, iar in cazul unor dureri, prin simpla lor asezare pe locul dureros se constata o diminuare accentuata a acestora. Se considera ca efectul ameliorator al actiunii pisicii se realizeaza pe seama faptului ca aceasta incalzeste locul dureros cu caldura trupului ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Singurul prieten absolut dezinteresat pe care omul il poate avea in aceasta lume egoista, singurul care nu-l va parasi niciodata, singurul care nu se va dovedi vreodata ingrat sau tradator, e cainele… El va saruta mana care nu are mancare de oferit, el va linge ranile si plagile cauzate de duritatea acestei lumi… Cand toti ceilalti prieteni pleaca, el ramane.
- George G Vest