15 apr. 2010

Boala Lyme (Borelioza)

Autor: Dr Popescu Stefan 
Boala Lyme este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea boala mai este numita Borelioza sau boala muscaturii de capusa.
Aceasta bacterie este intalnita de obicei la animale precum soarecii si caprioarele. Capusele Ixodes pot lua bacteria cand musca un anuimal infestat, apoi o pot transdmite la om, care poate face boala Lyme. Despre boala Lyme (Borelioza) se stie prea putin in Romania.

Agentul de raspandire al bolii Lyme  
Capusele! Capusele traiesc in iarba si in tufe si se ataseaza unui animal care trece pe langa ele, denumit gazda. Capusele sunt mici si pot fi greu de vazut cu ochiul liber. Capusele tinere, sau nimfele, au dimensiunea unei seminte de mac.
Romania este cuprinsa in zona de raspandire a bolii Lyme. Iata harta de raspandire a bolii Lyme: In Romania deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judete): Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani. Acest lucru insa nu infirma posibilitatea de a mai fi si alte zone de risc in Romania. Tinand cont de faptul ca bacteria Borrelia Burgdorferi are ca rezervorul natural fauna salbatica mai ales - este logic ca acest lucru implica posibilitatea raspandirii ei si in alte zone geografice ale tarii.
Semne si simptome ale bolii Lyme (Borelioza)
Boala Lyme poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.
Simptomele bolii Lyme sunt descrise adesea separate pe trei stadii ale bolii, desi nu toti bolnavii trec prin toate stadiile:
Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei.
Aceasta urticarie are adesea un aspect caracteristic de tinta, cu un punct rosu central inconjurat o zona de piele curata, la randul ei inconjurata de o zona rosie ce se extinde.
Poate aparea si sub forma unui inel rosu solid ce se extinde. Zona poate fi calda la atingere si de obicei nu este dureroasa, nici nu da mancarime. Urticaria in forma de tinta poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai intunecat, la care poate lua aspectul unei vanatai. Urticaria de obicei trece in circa o luna. Desi aceasta urticarie este considerata tipica pentru boala Lyme, sunt multi bolnavi care nu o fac.
Impreuna cu urticaria, persoana infectata poate avea simptome asemanatoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseala, dureri de cap si dureri musculare.
Daca ramane netratata, simptomele bolii initiale pot disparea de la sine. Dar la unii oameni, infectia se poate raspandi la alte parti ale organismului. In acest stadiu al bolii Lyme, simptomele apar de obicei in cateva saptamani dupa intepatura capusei, chiar si la persoanele care nu au avut urticaria initiala. Persoana bolnava se poate simti foarte obosita si foarte rau, sau poate avea urticarie in mai multe zone, diferite de locul intepaturi.
Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la batai neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate raspandi la sistemul nervos, provocand paralizie faciala (paralizia Bell) sau furnicaturi si amortire ale bratelor si picioarelor.
Poate incepe sa provoace dureri de cap si intepenirea gatului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot aparea umflarea si durerile in incheieturile mai mari ale corpului.
Complicatii ale bolii
Ultimul stadiu al bolii Lyme poate aparea daca boala nu a fost detectata sau  tratata corespunzator de timpuriu. Simptomele bolii Lyme in ultimul stadiu pot aparea dupa saptamani sau ani de la intepatura care a produs infectia si includ artrita, mai ales la genunchi, iar mai apoi la adulti deteriorarea functiilor cognitive.

Contagiozitatea bolii Lyme
Boala Lyme nu se transmite de la o persoana la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecarei persoane la capuse. Copiii si adultii care petrec mult timp in aer liber – mai ales in zonele impadurite sau in apropierea acestora – au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.
Boala Lyme si sarcina 
In cazuri rare, boala Lyme contractata in timpul sarcinii poate fi transmisa la fetus. Daca sunteti insarcinata si va preocupa acest lucru, cereti sfatul medicului.
Animalele de casa?
Animalele domestice, precum cainii si pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme si pot transporta capuse infectate in zonele locuite de oameni.
Daca aveti caine sau pisica, discutati cu veterinarul despre produsele si masurile de protectie pe care le puteti aplica pentru animalul dumneavoastra de companie.
Cum se stabileste diagnosticul bolii Lyme?
Semnul distinctiv al bolii Lyme este urticaria circulara in forma de tinta. De obicei, deoarece urticaria este foarte distincta, persoana care o are poate fi diagnosticata imediat cu boala Lyme, iar testele de sange nu sunt necesare. Deoarece urticaria poate disparea rapid, luati in considerare ideea de a fotografia orice urticarie suspecta de pe pielea copilului daca nu puteti merge imediat la medic. 
In anumite cazuri, nu apare urticaria in forma de tinta. In absenta ei, medicii trebuie sa se bazeze pe alte simptome si pe evaluarea probabilitatii de expunere a persoanei respective la o capusa infectata. Testele de sange pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme prin detectarea anticorpilor la Borrelia burgdorferi in sangele pacientului.  
Totusi, testele de sange pot da rezultate imprecise daca sunt facute la o luna dupa infectarea initiala, deoarece formarea anticopilor dureaza. Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele pot semana cu cele ale multor alte boli. Medicul va poate ajuta sa decideti daca este necesar sa-i faceti copilului analize pentru detectarea bolii Lyme. (test: ELISA pt depistarea IgM sau IgG pentru Borrelia burgdorferi, confirmat prin test Western blot).
Tratarea bolii  Lyme
Tratamentul bolii Lyme depistate de timpuriu inseamna de obicei o cura de antibiotice administrate timp de 3-4 saptamani.
Daca este disgnosticata rapid si este tratata cu antibiotice, boala Lyme la copii este aproape intotdeauna tratabila. Urticaria dispare de obicei in cateva zile dupa inceperea tratamentului, dar alte semne si simptome pot persista mai multe saptamani.

Prevenirea bolii Lyme
Capusele traiesc de obicei in sol umbrit, umed si adesea se prind de de iarba inalta, de tufisuri, arbusti si crengile joase ale copacilor. Pajistile si gradinile pot adaposti capuse, mai ales cele de la marginile padurilor si cele din preajma vechilor pereti de stanca (zone in care traiesc caprioarele si soarecii, gazdele primare ale capusei caprioarelor). 
Pentru a preveni boala Lyme, evitati pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, mai ales in lunile mai, iunie si iulie, cand capusele nu sunt inca mature si sunt greu de observat. 
Cand va aventurati in aer liber, urmati sfaturile : 
·        purtati pantofi sau ghete inchise, camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi. Bagati-va pantalonii in ghete pentru a impiedica capusele sa vi se urce pe picioare.  
·        purtati haine de culori deschise pentru a putea vedea usor capusele.  
·        daca aveti parul lung, tineti-l strans sau acoperit cu o sapca sau un batic pentru a va proteja si mai mult.  
·        cand sunteti in aer liber, nu stati pe pamant.  
·        cand sunteti in aer liber uitati-va des la dumneavoastra si la copil ca sa nu aveti capuse.  
·        spalati toate hainele dupa ce parasiti zonele infestate cu capuse, faceti baie si samponati parul copilului cu atentie pentru a elimina eventualele capuse pe care nu le-ati vazut.
Insecticidele care contin DEET (cititi instructiunile ca sa vedeti daca au N,N-dietil-meta-toluamida) pot ajuta la distrugerea capuselor. Alegeti un insecticid cu concentratia de DEET intre 10% si 30. In general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o data pe zi si nu este recomandat bebelusilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusa, precum si pe haine, sosete si pantofi, dar nu trebuie aplicat pe fata, pe sub haine, sau pe mainile copiilor mici.
Capusele pot ciupi in orice zona a corpului, dar prefera anumite zone, ca:
·        zona din spatele urechilor
·        partea din spate a gatului
·        zona de la subrat
·        zona vintrelor
·        zona din spatele genunchilor.
Daca gasiti o capusa pe copil, anuntati medicul, care va poate cere sa pastrati capusa dupa ce o luati de pe corpul copilului (o puteti pune intr-un borcan cu alcool pentru a o ucide). Folositi penseta pentru a apuca strans capusa de cap sau de gura, in apropierea pielii copilului. Trageti ferm si constant de capusa pana se desprinde, apoi stergeti locul intepaturii cu alcool.
Miturile despre modurile in care ar trebui ucise capusele (folosirea gazului sau a unui chibrit aprins), sunt abundente, dar este mai bine sa nu le incercati – aceste metode nu functioneaza. 
Puteti evita patrunderea capuselor in casa dumneavoastra mentinand gazonul si pajistile tunse si taiate; curatand tufele, frunzele uscate si iarba inalta; depozitand lemnele la distanta de sol. In plus, puteti folosi un spray profesional ce contine insecticid in curte in lunile mai si septembrie pentru a evita inmultirea capuselor.
Sfatul medicului veterinar este urmatorul: 
·        nu lasati animale nedeparazitate extern , mai ales pe perioada sezonului calduros 
·        mergeti periodic la cabinetul veterinar pentru control 
·        lunar, deparazitati animalele de companie 
·        schimbati periodic produsele administrate sau intrebati-va medicul veterinar despre cele mai bune si eficiente produse existente 
·        nu incercati sa desprindeti de pe corpul animalelor capusele infipte in piele( pericol de transmitere a bolilor la oameni prin solutii de continuitate, sau nedesprinderea completa a capusei) 
·        in cazul depistarii unor papule sau pustule pe corpul dumneavoastra mergeti de urgenta la medicul dumneavoastra pentru consult, nu tratati aceasta problema grava cu superficialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Singurul prieten absolut dezinteresat pe care omul il poate avea in aceasta lume egoista, singurul care nu-l va parasi niciodata, singurul care nu se va dovedi vreodata ingrat sau tradator, e cainele… El va saruta mana care nu are mancare de oferit, el va linge ranile si plagile cauzate de duritatea acestei lumi… Cand toti ceilalti prieteni pleaca, el ramane.
- George G Vest