29 mar. 2010

Un sfert dintre speciile de mamifere de pe glob sunt pe cale de dispariţie

REALITATEA.NET
Cel puţin 25% dintre mamiferele care populează Pământul sunt pe cale de dispariţie, arată ultimul ''recensământ'' realizat de oamenii de ştiinţă. ''Lista roşie a speciilor ameninţate cu dispariţia'' arată că peste jumătate dintre speciile de mamifere de pe Pământ se îndreaptă sigur către dispariţie, cu precădere primatele care trăiesc în Asia.

Diavolul tasmanian, mamiferele marine, anumite specii de delfin, dar şi aproximativ 366 de specii de amfibieni sunt incluşi pe Lista roşie cu un grad ridicat de extincţie.
Cea mai mare ameninţare pentru animale este pierderea habitatului, inclusiv defrişările. Potrivit studiului, aproximativ 40% dintre speciile de mamifere sunt compromise din cauza expansiunii umane în habitatele naturale ale animalelor, informează bbc.co.uk.
Sudul şi sud-estul Asiei sunt zonele identificate ca cele mai ''periculoase'', din cauza creşterii rapide a populaţiei. Cercetătorii susţin că este foarte probabil ca în următorii ani să dispară de pe faţa Pământului mai multe specii de mamifere care îşi au habitatul natural în aceste zone.
Există însă şi o veste bună. Elefantul african, care în ultimii ani a fost puternic ameninţat cu dispariţia, şi-a revenit miraculos, în urma politicilor derulate în acest sens, find acum exclus de pe lista speciilor ameninţate.
''În timpul vieţii noastre, sute de specii ar putea fi pierdute ca rezultat al propriilor noastre acţiuni, un semn înfricoşător al procesului prin care trece ecosistemul în care aceste animale trăiesc'', susţine Julia Marton-Lefevre, directorul general Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, care a şi publicat Lista roşie.
Lista roşie publicată în acest an cuprinde 5.487 de mamifere. Dintre acestea 1.141 sunt în aceste moment pe cale de dispariţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Singurul prieten absolut dezinteresat pe care omul il poate avea in aceasta lume egoista, singurul care nu-l va parasi niciodata, singurul care nu se va dovedi vreodata ingrat sau tradator, e cainele… El va saruta mana care nu are mancare de oferit, el va linge ranile si plagile cauzate de duritatea acestei lumi… Cand toti ceilalti prieteni pleaca, el ramane.
- George G Vest