12 apr. 2010

DISTRUCTIVITATEA LA ANIMALELE DE COMPANIE

dr. Camelia Chiritescu - 12.04.2010
Distructivitatea reprezinta inclinatia animalului spre distrugere.
Uneori este greu de inteles un animalut caruia i se ofera toate conditiile si toata dragostea din partea stapanului, iar ca drept rasplata acesta distruge tot din casa.
De cele mai multe ori, acest comportament distructiv se poate datora unui surplus de energie, mai ales daca animalutul este de varsta mica sau a faptului ca nu i se ofera suficient de multa atentie. In acest fel animalutul incearca sa atraga atentia asupra sa.
Nu este bine sa pedepsiti animalutul decat atunci cand il surprindeti ca are manifestarile respective. Altfel degeaba il pedepsiti pentru ca ii va fi greu sa faca legatura intre pedeapsa si dezastrul pe care l-a provocat anterior.
Ca si cauze care duc la un astfel de comportament, putem vorbi in primul rand de lipsa exercitiului fizic, plictiseala, faptul ca ramane singur pe perioade foarte lungi de timp.
Pentru a evita aparitia unui astfel de comportament este bine ca in permanenta sa-i gasim o ocupatie si sa-l ajutam sa-si consume surplusul de enrgie. Este bine ca dimineata si seara sa-l scoatem la plimbare si sa ne jucam cu el, la 2-3 saptamani de la ultimul vaccin il putem lasa sa se joace si cu alti catei. ATENTIE insa joaca trebuie supravegheta pentru ca pot deveni foarte repede agresivi unul fata de celalalt.
Este bine sa-i lasam la indemana cateva jucarii pe care sa le roada in voie. In comert se gasesc anumite tipuri de jucarii care pot fi umplute cu mancare solida. Placerea este mult mai mare pentru catel atunci cand munceste pentru a-si descopera singur hrana.
In cazul in care animalutul are tendinta sa roada inclusiv mobila puteti folosi spray-uri (se gasesc in magazinele de specialitate) cu miros special, miros ce este perceput de catre catelul dumneavoastra ca fiind destul de neplecut.
Este bine pe cat posibil sa nu-l lasati foarte mult timp singur.
In cazul in care lipsiti toata ziua ar fi de preferat sa gasiti pe cineva care sa vina si sa se joace cu el macar 1-2 ore.
Pentru pisicute, zgariatul intre anumite limite este ceva normal. Acest lucru ii permite sa isi intretina gherutele sau sa se intinda.
Pentru a perveni ca pisicuta sa isi manifeste un astfel de comportament pe obiectele din casa, este bine sa ii achizitionam un suport special destinat pt. asa ceva. De asemenea este bine sa incercati sa ii limitati accesul in zonele cu elemente de mobilier tentante din locuinta.
Puteti folosi recompense cu mancare pt. a o incuraja sa zgarie mai de graba suportul respectiv decat mobila la care ar trebui sa-i fie interzis accesul.
In cazul in care nu puteti obtinere rezultatul dorit, se poate recurge la taierea gherutelor sau chiar extirparea. ATENTIE ! insa acest lucru trebuie facut numai de catre medicul veterinar, iar extirparea este privita ca o ultima alternativa.
Pentru a evita un astfel de comportament, este bine ca in momentul in care va luati un animalut, sa impuneti anumite reguli, sa nu incurajati un comportament necorespunzator, sa-i acordati atentia si educatia necesara si sa-l recompensati si incurajati atunci cand este cazul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Singurul prieten absolut dezinteresat pe care omul il poate avea in aceasta lume egoista, singurul care nu-l va parasi niciodata, singurul care nu se va dovedi vreodata ingrat sau tradator, e cainele… El va saruta mana care nu are mancare de oferit, el va linge ranile si plagile cauzate de duritatea acestei lumi… Cand toti ceilalti prieteni pleaca, el ramane.
- George G Vest